Vätternrundan

 

Helgen närmast midsommar anordnas det årligen återkommande cykelevenemanget Vätternrundan. Även om alla som cyklar de 300kilometrerna får sin tid presenterad så är detta långt ifrån ett tävlingslopp- något som arrangörerna även påpekar. Detta är ett stort motionslopp, en folkfest och en av Sveriges största cykellopp för motionärer. Det är även en del av den svenska klassikern som även innehåller Lidingöloppet, Vasaloppet och Vansbrosimningen.

Både start och mål ligger i Motala och cyklisterna cyklar ner mot Gränna och Jönköping på Vätterns östra sida. Framme i Jönköping har 107 kilometer klarats av och vägen dit bjuder på rejäla nerförsbackar mot Gränna. Men det betyder även att uppförsbackarna väntar direkt efter att man cyklat ut ur Jönköping. Här är loppets tuffaste del och en del väljer att gå vissa delar av den långa uppförsbacken.

Första gången som detta cykellopp genomfördes var 1966. Då var det enbart 334 som tog sig i mål vilket kan jämföras mot 2015 då det var närmare 20.000 personer som bröt mållinjen efter timmar på cykeln. År 2015 var det tre personer som fortfarande varit med i varje lopp.