Skifta däck på din cykel

 

Visste du om att det finns vinterdäck till cykel? Om inte så kan vi härmed bekräfta att så är fallet. Till och med dubbdäck som ger dig bra grepp om du cyklar på vinterväglag. Att skifta däck på din cykel är något som du kan göra själv.

Se till att skaffa dig det som du behöver för att utföra detta. Och så klart de däck som du önskar byta till. Om det är nya vanliga däck eller dubbade vinterdäck har inte så stor betydelse förfarandet är densamma. Vänd din cykel upp och ned. Så däcken är uppåt. Koppla loss allt som har med växel, broms och annat att göra. Lossa på muttrar som håller hjulen så de går att lyfta av från cykelramen.

När du väl fått av hjulen från din cykel så släpp ur all luft ur slangen och däcken. Använd speciella däckavtagare för cykeldäck. När däcken lossnat på ena sidan så kan slänga plockas ut. Det kan även vara på sin plats att byta slang. Kräng av däcket från fälgen. Kolla så att alt är ok med din cykelfälg.

Tryck på den ena sidan av däcken innan du lägger i slangen. Var försiktig så inte slang kommer i kläm när det nya däcket ska på. När allt ser ut att vara på plats så kan du pumpa luft i slangen och däcket. Montera på och glöm inte det som plockats av.

Se till att däcket sitter fast ordentligt och att det inte vobblar utan går rakt. Ge dig ut på din cykel men nya friska däck. Vinter som sommar.