Få ut det mesta av din motionscykel

 

Många hushåll har en gammal motionscykel i källaren. Den köptes för länge sedan i positiv anda, hur jobbigt kan det vara att cykla en halvtimme varje dag? Det hinner ju alla med och det är enkelt att cykla. Ändå blir den slutligen stående och samlar damm till dess att man ger upp hoppet om sin egen motivation och bär ut den till garaget.

Nyare modell

En av de bästa sätten att få ökad motivation till att träna på cykeln är att köpa en ny, moderna motionscykel. Du kommer att märka skillnad direkt. Många tänker ”cykel som cykel” men komforten och möjligheterna är bättre med de nya modellerna. De finns i flera prisklasser, en del kanske du behöver spara ihop till medan andra kan du köpa på bara några månaders avbetalning. Ett gott råd är alltså att kasta den gamla motionscykeln en gång för alla och köpa hem en ny.

Motstånd

En av de fina funktionerna med en motionscykel är att du kan ställa in motståndet. Du kan simulera en lugn cykeltur på en asfalterad väg eller ställa upp motståndet och låtsas att du cyklar uppför en brant backe. Motståndet ska inte vara så högt att du knappt tar dig igenom en halvtimmes cykling, det kommer att dränera motivationen. Istället borde du börja med ett lägre motstånd och endast höja motståndet under intervaller.

Underhållning

Att ha roligt, eller åtminstone inte hata tiden, på cykeln är viktigt för att du ska behålla motivationen och fortsätta träna. En del väljer att ställa motionscykeln nära teven så de kan titta på sina favoritprogram medan de tränar. Andra får bättre motivation av att lyssna på fartfylld musik och en del gillar att lyssna på podcasts eller ljudböcker. Testa olika varianter eller blanda för att få lite variation i underhållningen.