Stora lopp

 

shutterstock_151481045

För vissa är utövandet av en sport blodigt allvar och målet är att hela tiden blir bättre och besegra sina motståndare. Men för de flesta är det ett sätt att motionera för att må bra i kroppen. Även om man enbart gör det för hälsans skull kan det vara bra att ha tydliga mål. Många väljer exempelvis att träna för att klara av ett stort motionslopp.

Att ha som mål att klara av ett lopp är en mycket bra morot och inspirationskälla för att hålla igång träningen och att sedan få genomföra loppet brukar vara en stor folkfest. Det är då motionslopp där själva deltagandet är det viktiga och fokus inte ligger på att vinna i lika stor utsträckning som i elitlopp.

Bland de större i Sverige finns bland annat Vasaloppet (skidåkning) och Vätternrundan (cykling) men det finns inom de flesta sporter.

Inom cykling är Vätternrundan det största loppet. Detta är på 30 mil och börjar i Motala, slingrar sig runt Vättern för att sedan gå i mål i samma stad. Även om det finns elitcyklister som ställer upp i loppet så är detta främst ett motionslopp där cyklisterna cyklar, umgås och kämpar tillsammans. Oftast på vanliga cyklar även om till och med tandemcyklar förekommer.

För motorcyklister finns inte lika stora motionsevenemang men däremot tävlingar där målet för många just är att ta sig i mål. En av de tuffaste tävlingarna för motorcyklister är Novemberkåsan. Det är en tävling men för de som för första gången kör tävlingen handlar det om att ta sig runt på en tid som man själv avgör är acceptabel. Ett av bottenrekorden för tävlingen är 2003. Då var det 109 stycken som stod på startlinjen men enbart 12 av dessa som korsade mållinjen. Ett tydligt tecken på att banan är svår men även att vädrets makter spelar in. Är det blött och regnigt blir underlaget mycket geggigt och svårt att åka på.

Oavsett om man springer, simmar, cyklar eller åker motorcykel finns alltså de utmanande loppen där. Oavsett brukar det vara lopp som gör att motionärerna tänjer på sina egna gränser. Att springa tre mil, att åka skidor i nio mil eller köra Enduro i över 30 mil är en utmaning. En utmaning som engagerar många.