Cykla med hunden

 

Cykla är något man kan göra tillsammans med sin hund och blir ett sätt som både en själv och sin hund får bra motion. Det är dock bra att veta ett och annat om detta i förväg.

Det första är att hunden ska vara färdigväxt innan man börjar med denna sorts träning. Gränsen man normalt sett brukar ge är 18 månader, men större hundar kan behöva längre tid på sig för att benen och lederna ska kunna hantera påfrestningen. Har man en ras där höftleds- eller armbågsled är vanliga problem ska man dessutom ha röntgat hunden innan man börjar cykelträna med den.

Cykelträning kan också betyda en väldigt stor belastning för hunden. Vilket är varför man också ska se till att inte gå ut för hårt från början. Det är också rekommenderat att hunden är van vid regelbunden motion innan man börjar cykla med den.

När det kommer till utrustning rekommenderas det att man använder en springer som man kan fästa kopplet it, vilket lätt hittas i vilken välsorterad butik som helst som säljer hundtillbehör. På så sätt får man ett naturligt avstånd mellan hunden och cykeln. Tänk även på att sätta på en reflexväst på hunden även på sommarkvällarna.

Bäst av allt är om hunden få springa på så mjuka underlag som möjligt. Gräs och sand är de absolut bästa underlagen för hunden. Hårdare underlag som grus och asfalt kommer att innebära större slitage på hundens leder och bör i största möjliga utsträckning undvikas helt.

Slutligen är det bäst att rasta hunden innan det blir dags för träning. På så sätt minskar man risken för skada vid ett plötsligt stopp, både för hunden och för sig själv.